• Editör: mesude - Cuma, Ağustos, 2018

ŞEFTALİNİN FAYDALARI

 

 

Şeftali, ülkemizde yaz aylarında oldukça yetişen ve tercih edilen bir meyvedir. Sulu ve tatlı içeriği ile tercih edilmektedir. Besin değeri açısından da oldukça zengindir.

İçeriğinde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengindir. 100 gram şeftali yaklaşık 40 kaloridir. Yüksek miktarda antioksidan içeriği ile kanserden korunmaya yardımcıdır.

Beta karoten yüksekliği ile göz sağlığına olumlu etkisi bulunmaktadır. Alkali içeriği ve yüksek lif sayesinde bağırsak sağlığını koruyup, mide ülseri, hemoroid gibi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur.

Karaciğer ve böbrekteki toksinleri temizlemek için mevsiminde sıklıkla tüketilmelidir. Fenolik bileşik içeriği ile kandaki LDL denilen kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Yüksek potasyum ve düşük sodyum içeriği ile tansiyonunuzun hızlı şekilde yükselmesine engel olur.

Şeftali tüketiminin vücuttaki iltihap üzerine de etkisi bulunmaktadır. Gut, romatizmal hastalıklar ve iltihabın vücuttan atılmasını sağlar.

Meyve tüketiminde mevsiminde olunmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. İzmir’de diyetisyen olup, Ege Bölgesi’nde ki gibi sıcak iklimi olan şehirlerde yaşıyorsanız sulu ve serinletici meyve çeşitlerini sıklıkla tüketmenizi tavsiye ederim.

 

 

Diyetisyen Mesude EVİRGEN