Alkali Beslenme

  • Editör: mesude - Salı, Mart, 2016

ALKALİ BESLENME

Günlük hayattaki beslenme alışkanlıklarımız yerini trend ve popüler olan beslenme programına kolayla bırakabiliyor. Bilinçsizce yapılan şok diyetler, karbonhidrat kısıtlamasının maksimum olduğu diyetler yada ketojenik yani yüksek yağ içeren diyetler gibi.. Durum böyle olunca vermek istediğiniz kiloyu çok kısa sürede kolaylıkla verebiliyor ancak o kiloları geri almanızda o derece kolay ve hızlı oluyor. Beslenme bilimi ilerledikçe bilimsel araştırmalara dayanan günlük diyetler, detokslar, alkali beslenme ve toksin atıcı arınma diyetleri kişiye özgü şekilde diyetisyenler tarafından uygulanmaktadır. Ancak ne zaman, nasıl, kimler bu diyetleri yapabilir yada komplike bir durum oluşturur mu?? İşte bu soruların cevabına yönelik şekilde beslenme ve diyet programınızın profesyonellerce hazırlanması gerekmektedir.

Alkali beslenmeye gelirsek; vücudun pH dengesinin ayarlanması yani asit-baz dengesinin ayarlanması esasına dayanmaktadır. Yetiştirilen sebze ve meyvelerin toprak pH’sı bile büyük önem taşımaktadır. Bazı dönemlerde ne kadar sağlıklı dahi beslenseniz vücudunuz asit bakımından maksimuma ulaştıysa kendinizi yeteri kadar enerjik ve verimli hissetmeyebilirsiniz. Günlük beslenmede basit şeker ve doymuş yağ tüketimi yüksek, posa ve minerallerden fakir bir beslenme tarzı mevcuttur. Vücutta artan asit kronik durumlardan bağışıklık sisteminize kadar birçok yerde karşınıza çıkabilmektedir. Alkali diyet bazı hastalık durumlarında kısa süreli olarak önerilebilmektedir. Ancak bilimsel sonuçlara dayanan bir diyet değildir.

Alkali Diyet Kimlere Uygulanır ?

Böbrek taşı problemi yaşayan bireylerde yarar sağladığı düşünülmektedir. Kemik ve kas sağlığını korumaktadır. Demir emiliminde problem olan bireylerde kesinlikle tercih edilmemelidir. Diyabet riski taşıyan ve diyabet olan bireyler için kesinlikle uygun değildir. Alkali diyetin sürdürülebilirliği bilimsel araştırmalarda sonuçlanmamıştır.

Sonuç olarak popüler diyetler sizi istediğiniz kiloya ulaştırmaz. Sağlıklı beslenme ve diyet bilimsel veriler ışığına dayanmalıdır. Kişiye özel planlanıp günlük yaşantınıza ayak uydurabilecek şekilde programlanmalıdır. Sosyal yaşantınız, günlük aktiviteniz, çalışma ve uyku saatleriniz gibi birçok durum göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak o şekilde motivasyonu yüksek sürekliliği olan ve sonuç odaklı diyetler gerçekleştirilebilir. Sağlığını tehdit eden diyetlerden uzak durup beslenme uzmanınızın hazırladığı sağlıklı diyetler yapmanızı temenni ediyor mutlu yarınlar diliyorum..

Diyetisyen Mesude EVİRGEN
İZMİR DİYETİSYEN