Geleneksel Lezzet ‘’Aşure’’

  • Editör: mesude - Pazar, Ekim, 2015

Evinizde var olan malzemeler ile yapılan aşure, sadece bir tatlı değildir aslında. Hiç tanımadığımız komşulara, kapısı çalınmayan herkese samimiyet ile ikram edilen bir lezzettir. Aşurenin içine giren her malzeme ayrı bir lezzet ve değere sahiptir. Ayrı kültürlerden, ayrı tariflerden dahi olunsa ortak nokta Osmanlı’dan günümüze gelen lezzet aşuredir. Paylaşıp,dağıtıldıkça güzelleşir aşure. 

Herkesin severek tükettiği tatlardan olan aşure, besleyici özelliği ile dikkat çekmektedir. Ancak diyet yapan ve formuna dikkat eden herkesin aklına gelen sorudur aşurenin diyette yeri var mı? ve nasıl tüketebilecek hale getirilebilir? Sizlere bu konudan bahsetmeden önce aşurenin kelime anlamı ve soframıza bu güzel lezzetin nereden geldiğine değinmek istiyorum.

Aşure ismi Arapça aşir kelimesinden gelmektedir. Aşir, Arapçada onuncu demektir. Telaffuzu aşur şeklindedir. En çok bilinen rivayete göre Nuh Peygamber’in gemisi ile ilgili olandır. Gemide her şey yerle bir olur ve elde kalan son yiyecekler bir araya getirilerek pişirilir ve ortaya aşure çıkmıştır.

Herkesin damağını lezzetlendiren aşureyi geleneksel şekilde yada light aşure şeklinde yapmanız sizin tercihinize kalmaktadır. Geleneksel formatta yapacağınız aşureyi basit şeker olan beyaz şeker ile yapabilirsiniz. Light aşureyi arzuya göre bitkisel tatlandırıcı ya da içerisine ekleyeceğiniz doğal kuru meyvelerin şekeri ile de tatlandırabilirsiniz. Tahıl, kuru baklagil ve meyveler ile hazırlayacağınız aşure hayvansal yağ ve kolesterol içermemektedir. Amino asit, potasyum, magnezyum ve fosfor yönünden de oldukça zengindir. Süslemek için kullandığımız ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar ile faydalı yağ asitlerini tüketmiş olacaksınız. Süslemek için ayrıca kullandığımız nar ve portakal kabuğu ile C vitaminini de arttırmış olacaksınız. Ev yapımı daha doğrusu bizim evde yapılan annemin aşuresinin tarifini sizlere vereceğim. Geleneksel bir tarif olmasıyla beraber anne eli lezzetini fazlasıyla içermektedir. Arzu ederseniz şeker ölçüsü kadar tatlandırıcı ekleyerek aşurenizi yapabilirsiniz. Tarifini merak ediyorsanız https://mesudeevirgen.com/urun/ ‘’Mesude’nin Mutfağı’’ linkinden detayları öğrenebilirsiniz.. Herkese afiyet olsun..

 

                                                                        Diyetisyen Mesude EVİRGEN

                                                                                  İzmir Diyetisyen