Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

  • Editör: mesude - Cuma, Eylül, 2015

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

Yine güzel bayram haftası, yine bir telaş, yine misafirler, akrabalar ve kahkahalı kalabalıklar… Her bayram olduğu gibi bu bayramda mutlu, güzel ve en önemlisi sağlıklı bir bayram geçirmenizi diliyorum. Sağlığımız en önceliğimizdir. Her bayram olduğu gibi bu bayramda beslenmenizin nasıl olması gerektiği ile ilgili doğru ve yanlışları konuşacağız.
Kurban bayramını diğer bayramlardan ayıran en önemli özellik et tüketimidir. Kurban bayramı ile beraberinde düzensiz beslenme gelmektedir. En temel besin gruplarımız olan süt, yoğurt, sebze ve meyvelerin tüketimi üzgünüm ki azalıyor. Böylece vücudumuz için gerekli olan vitamin, mineral alımı azalmaktadır. Kırmızı et tüketiminin artması ile diyete olan uyum ve sağlıklı beslenme olumsuz şekilde etkilenmektedir. Et tüketiminin yanında şeker tüketimi de artmaktadır. Beslenme örüntünüzün miktarı ve saati değişkenlik göstermektedir. Her ne olursa olsun beslenme programınıza uyum göstermeye ve 2-3 saatte bir beslenmeye dikkat etmenizi bekliyoruz. Ramazan bayramında yüksek miktarda et tüketiminin sağlığınıza olumsuz etkileri olacaktır. Doymuş yağ tüketim miktarınız artacaktır bundan dolayı kolesterol, kalp rahatsızlıkları olan bireyler, diyabet ya da yüksek tansiyonu olan bireyler miktarda kontrolü sağlayıp az yağlı etleri tercih etmelidirler.
Kurbanlarınızın kesimden tüketim anına kadar uygun koşullarda hazırlanıp tüketilmesi gerekmektedir. Etlerinizi tüketeceğiniz miktarlar kadar ayırıp buzdolabı poşetinde saklamanız gerekmektedir. En önemli nokta tüketeceğiniz zaman eti çözdürmeniz gerektiğidir. Etinizi saklarken buzdolabında -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 derecede daha uzun süre etler saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözündürülmesi mikroorganizma oluşumunu arttırmaktadır.
Kurban bayramına özel yapılan kavurmanın içine kuyruk yağı ve tere yağ eklemeden kendi yağında kısık ateşte pişirilmesini öneriyorum. Kurban bayramında etlerin rigor mortis yani etlerin olgunlaşması ve ilk kesim anının sertliğinin geçmesi beklenip tüketilmelidir. Etlerin sindirimi zor olduğu için hemen tüketmeyip1-2 gün sonra bekletip tüketmeniz gerekmektedir. Etlerinizi pişirirken sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanmalısınız. Haşlama, ızgara yada fırınlama yöntemleri sağlıklı et pişirme tekniğidir. Sağlıksız yöntemlerle pişen etlerin fazla yanması sonucu kanserojen etkisi yani kanser yapıcı maddeler artmaktadır ve vitamin mineral kayıplarına yol açmaktadır.
Kurban bayramında et tüketiminin artması ile paralel su tüketiminizde artış göstermelidir. Sıvı ihtiyacının karşılanması açısından gerek misafirliklerde gerekse evinizde bitki çayı tüketiminize dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kurban etlerinizi tüketirken yanında mutlaka bol salata ile tüketmelisiniz. Yüksek posa alımı et tüketimin de oldukça önem taşımaktadır.
Bayram ziyaretlerinizde her zaman sağlıklı alternatifleri seçmenizi öneriyorum. İçecek olarak asitli içecekleri değil ayran, bitki çayı, yemeklerde beyaz ekmek değil tam tahıllı ekmekleri tüketmenizi öneriyorum. Tatlı olarak şerbetli şuruplu tatlıların yerine hafif sütlü tatlılar ve dondurma çeşitlerini tüketmenizi öneriyorum.
Bayram tatili boyunca her gün düzenli şekilde fiziksel aktivite yapmanızı öneriyorum. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin ayrılmaz ikili olduğunu unutmayın.
Çevrenizden gelen yoğun ısrarlara rağmen karşı koymanızı ve sabırla hedefinize ulaşmanızı bekliyorum. Sevdiklerinizle geçireceğiniz mutlu, sağlıklı ve huzurlu bayramlar diliyorum.

DİYETİSYEN MESUDE EVİRGEN/DİYETİSTEYEN
ALİ ÇETİNKAYA BULVARI YAPAN APT. NO:45 ALSANCAK/İZMİR
0232 421 14 16
www.mesudeevirgen.com