Mevsim Geçişinde Bağışıklığı Kuvvetlendiren Besinler ?

  • Editör: mesude - Çarşamba, Eylül, 2020

MEVSİM GEÇİŞİNDE BAĞIŞIKLIK KUVVETLENDİREN BESİNLER ?

Koronavirüs etkisinden dolayı yaz aylarından bahar aylarına geçerken bağışıklığı kuvvetlendirmenin önemi daha da arttı. Antioksidan ve c vitamini içeren besinlerin çok daha fazla bu dönemde tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Günlük hayat koşuşturmacası içerisinde artık “Yemek yemeyi unuttum” veya “Yemeğe ayıracak vaktim yoktu” cümlelerini sıkça duyuyoruz. Çantaya atılan bir avuç meyve, sebze veya bitkisel yağlardan oluşan besinler gün içerisinde hayatımızı kurtarabiliyor ve bağışıklığınızı kuvvetlendirme konusunda en büyük desteği sağlayabiliyor.

Şekeri Azaltmaktan Başla..
Çok fazla şeker tüketmek bağışıklık sisteminin bakterilere karşı savaşan mekanizmasını bastırır. Sadece 75-100 gram şeker tüketmek bile beyaz kan hücrelerinin bakterileri yok edecek gücünü azaltır. Doğal meyve sularını, çayları ve suyu tercih ederek hücrelerinizi tazeleyin, bağışıklık sisteminizi doğal vitaminlerle güçlendirin.

Vitamin ve Mineral İhtiyacı Nasıl Olmalı ?

Günlük alınması gereken vitamin ihtiyacının bu dönemde üstüne çıkılmalıdır. Vücudumuzu zararlı mikroorganizmalara karşı koruma için DNA ve RNA başta olmak üzere hem protein hem de yağ sentezi yapılır. Protein türü olan et, tavuk ve balık gibi diğer deniz ürünlerinde de yüksek bulunan arginin gibi aminoasitler DNA yapımı ve hücre bölünmesinde büyük etki gösterir böylece A, C, E, D , demir, selenyum ve folik asit gibi mineraller bağışıklık kuvvetlenmesini sağlar.

Günlük C vitamini ihtiyacı çocuklarda 40-60 miligram arasında, yetişkinlerde 75-90 miligram arasında, hamilelerde ve sigara içenlerde ise 120 miligram civarındadır. Başlıca C Vitamini kaynakları; kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, brokoli, Brüksel lahanası, greyfurt, mango, ananas, limon, çilek, karnabahar olarak sıralanabilir.

Antioksidan Al, Bağışıklığını Güçlendir

Bağışıklığı kuvvetlendirmek için antioksidanlar olmazsa olmazdır. En yüksek antioksidan besinler şu dönemde tüketebileceğiniz domates, kayısı, elma, çekirdekli siyah üzüm, incir, sarımsak, soğan, ceviz, badem türü bitkisel yağlar.
-Domates bol miktarda likopen içerir.
-Kayısı ; sodyum, potasyum gibi, magnezyum, fosfor gibi mineraller ile E vitamini, likopen, beta-karoten bakımından zengindir.
– Elma: Antosiyanin, kuersetin, kateşin, klorojenik asit gibi birçok öğe içerir ve bu sayede bağışıklık sistemi hasarını önlemede yardımcı olur.
– Üzüm: İçerisinde bol miktarda resveratrol bulunur.
– İncir: İçeriğinde bulunan polifenollerin, özellikle de antosiyaninler antioksidan özelliktedir.
– Sarımsak: İçeriğinde bol miktarda sülfihidril bulunur.
-Soğan: Antosiyanin, kuersetin ve alkil/alkalen sistein sülfositler açısından oldukça zengindir.
-Çay: İçeriğinde flavonoid bulunduran çay, ülkemizde de en çok ve en sık tüketilen sıvılardan biridir.
– Bitkisel yağlar: Vücudumuzda yapılmadığı için mutlaka dışarıdan alınması gereken (esansiyel) olan linoleik, linonelik ve oleik asit gibi doymamış esansiyel yağ asitleri önemli olmaktadır.
-Biberiye, adaçayı, kekik, karanfil, karabiber, zerdeçal gibi bitki ve baharatların da antioksidan özellikleri bulunur.

Prebiyotik ve Probiyotik Gıdaların Önemi..
Prebiyotik ve probiyotik gıdalar, birbirine bağlı olan bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Prebiyotik gıdalar arasında soğan, sarımsak, fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller ve domates sayılabilirken; probiyotik gıdalar arasında yoğurt, tarhana, turşu, şalgam suyu, boza ve kefir sayılabilir.