Üç Beyazın Hayatımızdaki Zararları

  • Editör: mesude - Perşembe, Kasım, 2017

 

ÜÇ BEYAZIN HAYATIMIZDAKİ ZARARLARI

İnsanoğlunun yaşam tarzı ,düzensiz beslenme ve sağlıksız alışkanlıklar tüm sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Herkes için olmazsa olmaz un, şeker ve tuzun kullanım dozu çok önemlidir. Beslenme şekillerindeki farklılıklar ve üç beyazın fazla kullanılması vücut fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyerek yaşam standartlarımızın kalitesini düşürmektedir.
Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa dahi üç beyazdan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Çocukluk çağından beri süregelen alışkanlıklar ya da damak zevki üç beyazdan kolay kolay vazgeçemememize neden olmaktadır. Ülkemizde hastalık derecesinde şeker ve karbonhidrat bağımlılığı bulunmaktadır özellikle çocuklarımızda.
Sizlere şekerden bahsedecek olursam; saf enerji kaynağıdır. Hiçbir besin değeri içermemektedir. Yapılan tatlılar ve şekerlemelerinde içinde lezzet verici olarak kullanılır ancak boş enerji kaynağıdır. Bireyler bu tarz besinleri tükettiğinde yakılan enerjiden fazla enerji aldığı için toplumda obezite oranı artmaktadır. Şeker tüketimini önlemek için meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
Tuz tüketimi ise hayatımızdan oldukça uzak durulması gereken bir besindir. İz miktarda tüketim tüm vücut fonksiyonları için yeterlidir. Tuz da şekerde olduğu gibi bağımlılıktır. Tadına bakmadan yemeklere eklenen tuzdan vazgeçebilmek için öncelikle masamızdan tuzu uzaklaştırmalıyız. Onun yerine baharatlara yer verebiliriz. Sık tüketilen besinlerde görünmeyen tuz içermektedir. Bunların başında peynir, salça, turşu, ekmek ya da soda gibi besin çeşitleri bulunmaktadır. Günlük kullanım miktarı 2-3 gram yani yarım çay kaşığı kadardır. Ancak ülkemizde bu miktar 15 gramlara kadar çıkmaktadır. Tuzu dışarıdan almamıza bile gerek yoktur besinlerde günlük ihtiyacımızı karşılayacak kadar tuz bulunmaktadır.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır. Özellikle son yıllarda artan sindirim sistemi hastalıkları ve çölyak hastalığının altında fazla beyaz un tüketimi olduğu düşünülmektedir.

ÜÇ BEYAZIN ZARARLARI NELERDİR?
Genel olara bu üç madeninde kullanımında ortak sonuçlar çıkmaktadır. Her konuda söylediğimiz gibi üç beyazlar içinde ‘’azı karar, çoğu zarar’’ diyebiliriz.
Tuzun gereğinden fazla kullanımı kan basıncını arttırır ve tansiyonu yüksek olan bireyler kesinlikle uzak durmalıdır.
Böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek, taş oluşumuna neden olmaktadır.
Tuzun fazla tüketimi iştah açıklığına neden olacağından dolayı kilo problemi olan bireyler tarafından mümkün olduğunca dikkatli tüketilmelidir.
Tuzda bulunan sodyum suyu çektiği için, vücutta ödem oluşumuna neden olmaktadır.
Hamile bireylerde tuz tüketimine mümkün olduğunca dikkat etmelidir.
Şeker tüketimin fazlalığı diş çürümesi neden olur.
Çocuklarda şekerli mamaların fazla tüketilmesi büyüme ve gelişmeyi durdurur.
Fazla şeker pankreası yorarak, fazla insülin üretimiyle diyabete yakalanma riskini arttırır.
Bağışıklık sistemini zayıflatır.
Özellikle bayanlarda kolon kanserine yakalanma riskini arttırır.
Konsantrasyon kaybına yol açarak, başarıyı ve dikkati düşürür.
Depresyona ve anksiyete bozukluklarına yol açmaktadır.
Şekerin fazlası da yağ olarak depolandığı için, karaciğerde yağlanma yaparak uzun dönemde sindirim sistemi bozukluğuna yol açmaktadır.
Şeker kilo artışını ciddi oranda arttırır, bununla kalmayıp göz, böbrek ve kalp gibi organ sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir.
Yüksek şeker tüketimi kırışık ve sağlıksız bir cilde sebep olur.
Yüksek şeker tüketimi insülin direnci, hipoglisemi yada şeker hastalığına neden olmaktadır.

Diyetisyen Mesude EVİRGEN