YILBAŞINDA BESLENME ÖNERİLERİ

  • Editör: mesude - Pazartesi, Aralık, 2016

YILBAŞINDA BESLENME ÖNERİLERİ
Beklenen yeni yıl geldi.. Eğlence olarak düşünülse de aslında herkes için hayatında yeni bir karar almak, kendinize iyilik yapmak ve yaşam tarzınızda iyiye yönelik yeni başlangıçların tam tarihidir yılbaşı. Bu geceyi mutlu ve sağlıklı geçirerek aslında yeni hayallere kapı açabilirsiniz. Eski yılı geride bırakıp yeni yıla en fit ve sağlıkla girmek sizin elinizde. Eğitin hayatınızda, sağlığınızda, ailenizde, işinizde her alanda mutluluklar getirsin. Bunlarla birlikte yılbaşı sofralarımızda kontrolü elde tutmamız için abartıya kaçmadan en sağlıklı ve bizi mutlu edecek en güzel yemekleri porsiyon kontrolü yaparak tüketmemizde fayda var. Sizi bekleyen uzun sofralar, kalabalık yemekler kaçınılmazdır. Onun neşesi ve mutluluğu içerisinde geçirebileceğiniz bir yemek olmalı mutlaka. Ama sonrasında pişman olmayacağınız şekilde tercihler yapmanızda da fayda vardır. Atıştırmalık yağlı ve ağır kalorili yiyecekler, olmazsa olmaz ana yemekler, çeşit çeşit mezeler.. Sofranın devamında kavrulmuş çerez türleri, meyve ve geceyi sonlandıran tatlı seçenekleri.. Ancak kendinizi bu kısır döngünün içerisine sokmadan sağlıklı, lezzetli ve zengin bir yılbaşı sofrası da hazırlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ufacık tüyolar ile mide ve hazımsızlık problemi yaşamadan geceyi geçirmeniz mümkündür..
Vücudunuzun kendini iyi ve rahat hissedeceği yemek tercihleri yapabilirsiniz. En önemlisi de akşama daha fazla yemek için lütfen gün boyu aç kalmayın. Sabahtan hafif beslenerek güne başlayın. Mutlaka ara öğün yaparak akşam yemeğine kadar meyve, diyet kraker ya da süt çeşitleri ile kendinizi akşama hazırlayın.
Ana yemek olarak kırmızı et yerine mutlaka tavuk, balık ya da hindiyi tercih edin. Ancak yediğiniz yemeğin uygun yöntemler ile pişirilmesine dikkat edin.
Kalp damar rahatsızlığı ve kilo problemi yaşayan bireyler mutlaka sakatat ve şarküteri ürünlerinden uzak durması gerekmektedir.
Yemeklerinizin porsiyonlarını küçülterek ve çok çiğneyerek yavaş yavaş yemelisiniz. Hızlı yediğiniz an kan şekeriniz yükselir ve daha fazla yemek yeme durumu ortaya çıkar, böylece vücutta yağ depolanması da artar.
Hazırlanan mezelerin, sos ve içeriklerine dikkat etmelisiniz. Mayonez, krema yada doymuş yağlar(margarin, tereyağ) ile hazırlanmamış olan, kızartmadan uzak, sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanmış mezeleri tercih etmelisiniz.
Yeni yıl günü, çoğunlukla sıvı ağırlıklı beslenmeye çalışın. Bitki çayları, ayran, kefir ve aromalı hazırlayacağınız sular size gün boyu eşlik edebilir. Böylece akşam alacağınız alkolünde etkisini vücuttan atmış olacaksınız.
Sofraya oturduğunuzda tabağınızı salata çeşitleri, zeytinyağlı sebzeler ve yoğurtlu mezeler ile doldurursanız gece boyu kalori karına girmiş olacaksınız. Mide doygunluğunuz sağlanacak ve böylece tatlı, ana yemek ya da atıştırmalık çerezlerden uzak durmuş olacaksınız.
Yemeği yedikten sonra devam eden sohbetlere, rengarenk hazırlanmış sebzeler eşlik edebilir. Çiğ biber, havuç, domates, salatalık, haşlanmış karnabahar, brokoli, brüksel lahanası sağlıklı atıştırmalıklar olarak tercih edilebilir.
Yılbaşı akşamı kaçamağın en fazla olabileceği alkol tüketimidir. Kalorisi biraz daha masum olan alkol türleri tercih edilebilir. Votka, rakı, viski gibi içecekler yerine şarap, şampanya ya da bira gibi daha düşük alkollü içecekler tercih edilebilir. Alkolün vücutta yarattığı etkiyi azaltmak için mutlaka bol su içilmelidir.
Yılbaşı gecesinin sonrasında güzel ve sağlıklı bir kahvaltı ve yanında size eşlik edecek yarım geryfurt ile hazırlanmış su ile güne başlayabilirsiniz, sonrasında geceyi dengeleyebileceğiniz 1 saatlik tempolu yürüyüş ve akşamına lezzetli bir sebze yemeği ve salata ile yeni yılın ilk günü kendinize en büyük iyiliği yapmış olacaksınız.
YILBAŞINI KİLO ALMADAN NASIL GEÇİRECEĞİNİZİ MERAK EDİYORSANIZ, 2 GÜN UYGULAMANIZ YETERLİ;
YENİ YIL GÜNÜ
KALKINCA
2 su bardağı ılık bol limonlu su
KAHVALTI
1 su bardağı süt/yoğurt + 1 adet elma + 2 yk müsli + toz tarçın
ARA
1 fincan bitki çayı + 10 adet çiğ fındık
ÖĞLE YEMEĞİ
1 kepçe mercimek çorbası
1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği
1 su bardağı yoğurt + bol salata
ARA
1 su bardağı kefir
AKŞAM YEMEĞİ
et-tavuk yada balık ızgara
yoğurtlu ve sebzeli mezeler
ARA
2 kadeh şarap yada 1 porsiyon sütlü tatlı yada 1 porsiyon taze meyve

2017’NİN İLK GÜNÜ
KALKINCA
2 su bardağı ılık limonlu su
KAHVALTI
1 kartvizit büyüklüğünde yağsız peynir
yarım greyfurt yada 1 adet kivi
bol yeşillik
7-8 adet zeytin
1 dilim tam buğday ekmeği
KUŞLUK
2 dilim ananas + 1 fincan yeşil çay
ÖĞLE YEMEĞİ
çökelekli roka salatası
1 su bardağı ayran
ARA
1 su bardağı bol tarçınlı süt
AKŞAM
1 tabak dolusu zeytinyağlı sebze yemeği
1 su bardağı kefir
mevsim salata
GECE
2 dilim ananas + 1 fincan bitki çayı

Diyetisyen Mesude EVİRGEN /İZMİR DİYETİSYEN