Ramazanda Diyet Yapmak Mümkün Mü ?

  • Editör: mesude - Çarşamba, Temmuz, 2015

Ramazan ayına girdiğimizden bu yana gerek yakın çevrem, gerekse danışanlarım tarafından oldukça sık sorulan sorulardır.

 

Ramazanda diyet yapılır mı? Oruç tutarken kilo verilir mi? Yada kilo vermek için ne yapmalıyız?

 

Her ne kadar beslenme süreniz sınırlı hale gelip ortalama 17 saat açlıkla karşı karşıya da kalınsa, ramazanda düzenlenmiş özel program ile kilo vermeniz mümkün.

 

Peki verdiğiniz kilo yağdan mı yoksa sudan mı gidiyor?

 

Bu noktada beslenme ve diyet uzmanlarına danışmanız oldukça önem taşımaktadır. Sudan gitmiş kilonun size hiçbir faydası olmayıp aksine zararı olacaktır. Ancak biz uzmanlar tarafından kişiye özel hazırlanmış program ile sağlıklı şekilde yağlarınızı yakmanız mümkün. Özellikle bazı özel püf noktalarına dikkat ettiğiniz takdirde vermeniz gereken kilonun çoğunun yağdan gittiğini göreceksiniz.

 

1-çatal-kuralı

Mükemmel hazırlanan iftar sofralarında 1 çatal kuralı !

Ramazan sofralarında abartılı çeşitte hazırlanan yemekler ve tatlıları tüketmeniz maalesef ki kilo vermenize değil almanıza sebep olur. Sık sık davetler, misafirlikler karşısında uygulamanız gereken tek yöntem ‘’1 ÇATAL KURALI’’. Davet sahibini kırmadan ana yemeğiniz dışında hazırlanan her şeyden 1 çatal tadarak ancak kilonuzu koruyabilirsiniz.

 

Meyve deyip geçmeyin !meyve---7

 

İftardan sonra büyük porsiyonlar şeklinde servis edilen meyvelerin göründükleri kadar masum olmadıklarını bilin. Her ne kadar meyve şekeri olsa da vücudumuza alınan tüm fazla şekerin yağ yapımını arttırıcı özelliği bulunmaktadır. İdeal ölçülerde ara vererek meyve öğünlerinizi tüketmeniz en doğru olandır. İftardan sonra 1.5 saat aralar ile birer porsiyon meyvenizi tüketmenizi öneririm.

 

İftar ile sahur arasını iyi değerlendirin..

 

Düşük sıvı alımının da kilo vermeyi engelleyici etkisi bulunmaktadır. Sıvı alımı olarak bahsettiğim su, bitki çayı,çorbalar,şekersiz komposto ve ayrandır. Sıvı alımınızı arttırmanız için mutlaka ölçü belirleyin ve o ölçüyü uyuyana kadar tüketmeye çalışın. Vücudunuz oldukça su kaybediyor, kaybedilen suyu mutlaka yerine koymanız gerekmektedir.

 

Sağlıklı içeceklere sofranızda yer verin…

 meyve-suyu---1

• İçeceğiniz asitli içecekler sıvı alımınızı desteklemeyecektir. Uzun süren açlık sonucunda tükettiğiniz asitli içeceklerin kola, gazoz gibi sadece midenizde tahribata yol açacağını bilin. Özellikle mide sorunu yaşayan bireyler gastrit ya da ülser gibi, tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.
• Ramazan için en iyi içecek çeşidi ayrandır. Eksik vitamin-mineral alımınızı engeller, kalsiyum alımınızı arttırır. Serinletici ve ferahlatıcı etkisi bulunan ayranı nane ile aromalandırıp tüketebilirsiniz.

• Şekersiz hazırladığınız kompostoları rondodan geçirip ev yapımı meyve suyu haline getirebilirsiniz.

• Kefir tüketerek bağırsak sağlığınızı koruyup sıvı alımınızı arttırabilirsiniz.

 

Kalorisi azaltılmış tatlılara yönelin…

 

Ramazanda bireylerin tatlı ihtiyacı uzun süren açlıklar yaşandığı için artacaktır. Atran tatlı ihtiyacınızı basit şekerle yapılmış değil kompleks karbonhidratlarla yapılmış olan tatlılardan, sütlü ev yapımı hazırlanmış tatlılar yada meyve tatlılarından yana tüketmenizi öneririm. Hem kan şekeri dengesinin sağlanması hem de kilo vermenizi engellemeyecek ölçüde tüketmek doğru olandır.

 

Hazımsızlık yaşamamak için…

 

Hazımsızlık problemi en çok karşılaştığımız durum olmaktadır. Bunu engellemek için mutlaka;
• Yemeği yavaş tüketip iyice çiğnemelisiniz.
• Çorbanızın çok sıcak olmaması gerekmektedir.
• Soğuk su ile orucunuzu açmayın.
• İftardan 2 saat sonra 20 dakika kadar hafif tempolu yürüyüş yapın.

 

Kilo değişimine dikkat !

kilo-berme---2Kilo değişiminizi not tutun. Her hafta aynı kıyafetler ile aynı tartıda tartılın. Özel olarak hazırlanmış olan beslenme programınıza dikkat ettiğiniz takdirde vereceğiniz kilonun çoğunu yağdan olacağını bilin. Oruç tutulmayan döneme göre kilo verme hızınız daha yavaş olabilir ancak endişeye kapılmayın sadece yağdan mı yoksa sudan mı verdiğinizi mutlaka öğrenin.

 

 

Örnek Sahur Menüsü

 

1 adet haşlanmış yumurta
2 yemek kaşığı lor peyniri + 3 tam ceviz
Domates, salatalık, maydanoz, roka vb.
2 ince dilim tam buğday ekmeği
1 su bardağı kefir
3 dilim karpuz

 

Örnek İftar Menüsü

 

– 1 adet hurma + bol su
– 1 küçük kase istenilen çorba
– 20 dakika sonra
– Yarım porsiyon ana yemek
– 1 avuç içi kadar pide
– Bol salata
– 1 su bardağı ayran

 

 

Diyetisyen

Mesude EVİRGEN

mesudevirgen@gmail.com
0232 421 14 16

 

bizeulasin