Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya Nervoza

ANOREKSİYA NERVOZA

Genel olarak 12-18 yaş arasında başlayan ve şişmanlamaya karşı ağır korku yüzünden, bilinçli olarak aşırı zayıf kalma çabaları ile belirli bir bozukluktur. Beklenenin altında bir vücut ağırlığında olmasına karşın şişmanlamaktan aşırı korkarlar. Genellikle kızlarda görülür. Yüksek ve orta sosyokültürel düzeyde daha sık görülmektedir. Zayıflıklarının tehlikeli boyuta geldiğinin farkına varmazlar.

Kendilerini aç bırakmalarına rağmen, yiyeceklerle aşırı derecede ilgilenirler. Yemek kitabı okurlar ve aileleri için özel yemekler hazırlayabilirler. Anoreksiya nervozalı bireylerde enerji kısıtlaması, ağırlık kazanımı korkusu, bozulmuş beden algısı, besinler ve yeme ile ilgili diğer bilişsel bozukluklar birliktedir.

Hasta kilo kaybetme amacıyla farklı yollar geliştirir. Hastaların çoğu bütün yiyecek alımını ileri derecede azaltarak kilo kaybeder. Bazıları yoğun egzersiz yapar. Hastalar aldıkları besinlerin kilo yapıcı etkisini azaltmak için laksatif (ishal yapıcı), diüretik (su atıcı) gibi ilaçları kullanabilirler.

TANI KRİTERLERİ:

1) Yaş, cinsiyet, gelişimsel yörünge ve fiziksel sağlık bağlamında önemli ölçüde düşük vücut ağırlığı

2) Yoğun ağırlık kazanımı korkusu veya düşük vücut ağırlığına rağmen ağırlık kazanımını engelleyici davranışlar

3) Vücut ağırlığının ve beden imajının değerlendirilmesinde bilişsel bozukluklar

 

 

 

 

ANOREKSİYA NERVOZA VE SAĞLIK SORUNLARI

-Kan basıncı düşmekte

-Kalp atışında yavaşlama

-Kemik yoğunluğunda azalma

-Deride kuruma

-Tırnaklarda kırılma

-Hormon düzeylerinde değişme

-Kansızlık

-Ölüm

 

ANOREKSİYA NERVOZA TEDAVİSİ

Anoreksiya nevroza tıbbi tedavi de hekim, psikolojik tedavide psikiyatrist ve beslenme tedavisinde diyetisyenin olduğu bir ekip işi gereklidir. Tedavinin amacı fiziksel ve beslenme düzeni sağlarken psikolojik ve davranışsal sorunların çözümüne de yardımcı olmaktadır. Erken tedavi ileri açlığın geri dönüşü olmayan hasara yol açabilmesi nedeniyle önemlidir. Beslenme tedavisiyle enerji alımı arttırarak ve diyet seçimlerini genişleterek ağırlık kazanımı desteklenmektedir. Ağır vakalarda mutlaka hastaneye yatış, intavenöz beslenme gerekli olabilir.