Tatlı Krizleri Neden Yaşanır?
- Editör: mesude - Pazartesi, Mayıs, 2021
TATLI KRİZLERİ NEDEN YAŞANIR ?
Tatlı ve çikolatanın aşırı yeme isteği çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Aşırı tatlı yemeği çinko, krom ve magnezyum eksikliği sebebiyle olduğu gibi duygusal yemeyle de ilişkilendirilebilir. Negatif duygulardan kaçınmak için besinlerin kullanılması duygusal yeme olarak tanımlanabilir. Korktuğumuz da tatlı ve şekerli gıdalara yönelimimiz artabilir. Korktuğumuz zaman beyinde sempatik sistem aktive olur ve beynimiz savaş-kaç tepkisi geliştirir. Beyin savaşıp kaçmak için enerjiye ihtiyaç duyar ve hızlı bir şekilde enerji kazandırmanın en kısa yolu tatlı ve şeker tüketmektir. Bu sebeple tatlı ve şekerli gıdalara yönelimimiz artış gösterebilir.
Tatlı yeme isteği insülin metabolizmasında bozukluktan kaynaklanabilir bu yüzden insülin ve glikoz metabolizması beraber değerlendirilmelidir. Şeker yüksekliği yanında şeker düşüklüğü nedeniyle de bu istek ortaya çıkmaktadır. Hipoglisemi de açlık hissi oluşmaktadır ve tatlı, şekerli, karbonhidratlı yiyeceklere ilgi artmaktadır. Yanlış beslenme alışkanlıklarımız, uzun süreli aç kalıp öğünleri atlamakta etkiler. Öğünlerde basit karbonhidratlı yiyecekler tüketmek ve tiroit bulgularındaki bozukluklar hipoglisemiyi tetikler. Besin alerjisi kan şekerinin düzensiz salgılanmasına neden olabilir. Fazla miktarda çay, kahve tüketmek devamlı alkol tüketmek de kan şekeri düşebileceğinden tatlı ve şeker yeme isteği artabilir.
Polikistik over hastalığı olan kadınların birçoğunda insülin direnci de eşlik ettiğinden, POS’u olan kadınlar, tatlı krizlerini diğer kadınlara göre çok daha sık yaşarlar. Pre-Menstrual Sendrom yani Adet Öncesi Sendromu ile oluşan gerginlik duygusal yemeye de sebep olabileceğinden tatlı krizleri yaşayabilirsiniz.