Böbrek Hastalığında Beslenme

Böbrek Hastalığında Beslenme

Herkese merhaba.. Böbrek siteminden sizlere bahsedecek olursam, vücudumuz içerisindeki en önemli görevleri beslenme yoluyla aldığımız maddelerden artan kısımların atımıdır kısaca.

Bir atık sistemi gibi çalışan böbreklerimiz, besinlerden geriye kalan bölümleri düzenli bir şekilde vücudumuzdan dışarıya atmak isterler. Bu işlevleri ile de hepimiz için sağlıklı ve dengeli bir hayat sürebilmemizi sağlamak için yaşamsal bir önem taşırlar. Böbreklerimizde zaman zaman oluşabilecek ve çok farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkacak işlev bozukluğu durumları da görülebilir.

Bu bozuklardan en sık görünenlerinden biri kronik böbrek yetmezliğidir. Böbrek yetmezliği maalesef ki her iki böbreğin birden hiç çalışmadığı ya da fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremediği durumlarda ortaya çıkar. İleri seviyelerinde ise atık ürünler ve fazla sıvılar vücuttan atılamaz ve birikir. Bu da vücutta toksinlerin fazlasıyla çoğalmasına neden olur. Kanda üre ve kreatinin gibi maddeler yükselir, elektrolitlerin dengesi bozulur. Bu aşamada ise dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni biz diyetisyenler olarak tedavi yöntemimiz arasındadır. Yeterli ve uygun beslenme programı, kronik böbrek hastalıkları belirtileri ortaya çıktığında hastaların hayat kalitelerinin artırılmasında ve ortaya çıkabilecek farklı yan etkinlerin önlenmesinde temel faktörlerden biridir.

Bir İzmirli diyetisyen olarak İzmir’de yaşayan özellikle Ege bölgesinde yaşayan insanların çok rahat şekilde Akdeniz beslenme tarzını uygulayabilirler. Ama ben yine de size bir böbrek hastasının tanısı konsa da konmasa da genetik yatkınlığı bile varsa eğer dikkat etmesi gereken birkaç noktadan bahsetmek istiyorum. Kişinin bir böbrek rahatsızlığı varsa öncelikli olarak asla yapmaması gereken seçimler ve kesinlikle yapılması gereken beslenme tarzları vardır. Bunlar;

 

 

 

 

 

Böbrek hastalıklarında beslenmede neler yapılması ve yapılmaması gerekiyor?

 

Yapılması gerekenler

*Mümkün olduğunca tuzsuz gıdalar tüketin.
*Öğün atlamamaya çalışın. Az miktarda ama sık sık beslenmeye özen gösterin.
* Sıvı kontrolünü sağlamak için mutlaka ölçülü içecek şişeleri yada bardakları kullanın.
* Düzenli spor ve egzersizi yaşam tarzı olarak benimseyin.
* Diyetisyeninizin verdiği diyete uygun şekilde; potasyum, fosfor, sodyum ve protein dengesi hesaplanmış şekilde beslenin.
* Sebzelerin pişirme yöntemlerini sağlıklı olarak ızgara, haşlanmış yada fırınlanmış şekilde tercih etmeye çalışın.

 

 

 

Yapılmaması gerekenler

*Konserve ya da salamura tarzı tuzlu et, balık, turşu, sebze vb. ürünler tüketmeyin.
*Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş gıdalar yemeyin.
* Et ve tavuk suyu tabletlerinden kesinlikle uzak durun.
* Böbrek, beyin, dalak, ciğer, dil, yürek gibi sakatatlardan kesinlikle uzak durun.

* Hazır ve paketli gıdalardan mümkün olduğunca tercih etmeyin.
* Salça ve bazı hazır baharatlı cips gibi tuzlu gıdaları kesinlikle hesaplayarak dengeli tüketin.
* Mayalı yiyeceklerden ve ekmek tiplerinden uzak durun mümkün olduğunca tuzsuz ekmek tüketin.
* Ceviz, fındık, fıstık, badem, çiğdem ve yer fıstığı gibi yağlı tohum minimuma indirin ve diyetisyeninize danışarak tüketin.

 *Tahin, pekmez, patates, kuru baklagil gibi besinlerin mutlaka minimum miktarlarda hesaplanarak tüketilmesi gerekmektedir.