Gece Yemek Yeme Sendromu
- Editör: mesude - Çarşamba, Kasım, 2015
Hayatınızda dönüm noktası kararlar aldınız. Yıllardır ertelenen diyet serüvenine başlamaya karar verdiniz. İstediğiniz bedeni giyinebilmek, yaşam kalitenizi arttırabilmek adına diyet ve düzenli beslenmeye başlıyorsunuz. Kahvaltıdan akşama kadar her şey saatli ve dengeli giderken yatmaya yakın ya da gece uykunuzdan uyanıp buzdolabının önünden kendinizi alamıyorsanız gece yeme sendromuna sahip olabilirsiniz. Sendromu yaşayan birey sayısı oldukça fazladır. Araştırmalara göre bu durum psikolojik olabileceği gibi, yanlış beslenmeden kaynaklanan insülin direncine bağlı durumunda gözlenebilmektedir.
Özellikle uykudan uyanıp yenilen yemek sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Yediğiniz yemeği yiyip yatmanız, sindirimi tamamlamadan yatmanız demektir. Protein içeriği yüksek olan bir yiyecek yedikten en az 4-5 saat sonra uykuya geçmelisiniz. Karbonhidrat içeren yiyecekler yedikten en az 2-3 saat sonra yatmalısınız. Her yediğiniz besinin vücutta yarattığı etki farklıdır. Besinlerin sindirimi tamamlanmadan sizin uykuya geçmeniz beraberinde sindirim sistemi rahatsızlıklarını getirmektedir. Gece yenilen yemek ile kilonuzda da belirgin derecede artış olmaktadır. Kilonuz zamanla üstüne eklendikçe sonu gelmeyen kısır döngünün içine girmiş bulunacaksınız. Bu durum uyku durumunun bozulması, depresyon, bağırsak problemleri, hipoglisemi ve beraberinde diyabet görülebilir.
Kendinizde böyle bir durumu hissettiğiniz an yapmanız gereken psikiyatr ve diyetisyen ile birlikte yol izlemektir. Zamanla dürtüleriniz ve duygularınızı kontrol atına almalısınız. Stres anında yeme atakları da sizi etkiliyor olabilir. Üzüntülüyken yada çok mutluyken kendinizi yemeğin içerisinde buluyorsanız bilin ki hayatınıza stres yönetimini eklemelisiniz.
Güzel bir kahvaltı ile güne başlayıp gün içerisinde sağlıklı ve karbonhidrat dengesini ayarlayarak beslenme programınızı uygulamanız sizin akşama kadar olan insülin direnci dağılımınızı kontrol altına alacaktır.
Kilo vermek için aceleci davranmayın. Kendinizi diyetteyim bir şey yemiyorum düşüncesine sokmanıza hiç gerek yok. Diyette yasaklar oldukça azdır aslında. Doğru olan porsiyon kontrolünü öğrenmekten geçiyor. Bütün gün diyet psikolojisinde gezip akşama buzdolabının karşısında tatlılara yöneliyorsanız doğru bir diyet yapmıyorsunuz demektir.
Bir diğer neden ise uykudan uyanmanızı sağlayan lavabo ihtiyacıdır. Akşam yatma saatinize göre değişmekle beraber belirli bir saatten sonra sıvı alımını durdurmanız sizin daha kaliteli bir uyku uyuyacağınızın göstergesidir.
Araştırmalara göre en büyük nedenlerden biri kendinizi gün boyu aç bırakmanızdır. Biyolojik saate göre beslenmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Yavaş yavaş kış mevsimine geçmekle beraber akşamları geçirilen zaman gündüzlere göre uzuyor. Hal böyle olunca akşamları yemek yeme hali artış gösteriyor. Gün içerisinde aç kalıp acısını akşamdan çıkartmayın. Zengin bir kahvaltıdan başlayıp sade bir akşam yemeğine doğru geçiş yapmanız hem rahat uyku uyumanızı sağlayacak hem de mide problemi yaşamadan sağlıkla beslenmenizi sağlayacaktır.
Sağlıklı bir öğle yemeği yemediğiniz sürece akşama kadar düşen kan şekerinizi toparlayıp kontrol altına almak oldukça zor olacaktır. Öğle yemeği yemezseniz zayıflayamaz aksine yağ oranınızda gözle görülür bir artış olacaktır. Atladığınız öğle yemeğinin akşamında ne kadar yemek yerseniz yiyin doygunluk hissinizin oluşması uzun zaman alacaktır. Böylece daha fazla yemek yiyip, daha kolay kilo almanıza neden olacaktır.
Eğer sizlerde kendinizde gece yemek yeme sendromu ya da uykunuzdan uyanıp yemek yeme sendromu yaşıyorsanız mutlaka bilinçli uzman kişilerden yardım almalısınız. Psikolog, diyetisyen ve psikiyatr birlikteliği ile aşılması gereken bir yolculuktur. Çözümü var olan ve zamanla yoluna koyulması gereken sağlığın önemli parçalarını oluşturmaktadır sağlıklı beslenme.
Emin olun, duygularla değil mantığınızla iştahınızı kontrol edip yemeğinizi yemeniz sizi doğru yollara ulaştıracaktır.
Diyetisyen Mesude EVİRGEN
DİYETİSTEYEN/İZMİR DİYETİSYEN