Gebelik ve emziklilik, doğurganlık çağındaki her kadın için doğal bir olaydır. Bu dönemlerde anne ve bebeğin sağlığını etkileyen birçok unsur vardır. Bunlar; annenin yaşı, gebelik sayısı, son iki gebeliği arasında kalan süre, varsa kronik hastalıklar ve ilaç kullanımı, genetik yapısı ve annenin yeterli ve dengeli beslenmesi olarak sayılabilir. Hamilelik döneminde olduğu kadar emziklilik döneminde beslenmede büyük önem taşımaktadır. Büyüme ve gelişme dönemindeki bebek için en önemli besin süttür.
Anne sütü bebeklerin büyüme ve gelişmelerini en iyi şekilde sağlamaktadır. Onları ishal gibi pek çok bulaşıcı hastalıktan, kansızlıktan, demir eksikliği anemisinden ve yaşamın ileri dönemlerinde ortaya çıkacak olan kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıklardan korur. Emzirme, anne ve bebek arasında psikolojik bir bağın kurulmasına aracı olur. Sağlıklı ve dengeli beslenen annelerin süt verimi ve kalitesi dengesiz ve kötü beslenen annenin sütüne göre çok daha fazla biyoyararlılığa sahip olup, vitamin yönünden de oldukça zengin olduğu araştırmalarda kanıtlanmıştır.
Süt yapımı ve sütün kalitesi tamamen annenin sağlıklı beslenmesi ile doğru orantılıdır. Sağlıklı beslenen bir anne günde ortalama 700-800 ml süt salgılar. Emziren annenin yeterli derecede süt salgılayabilmesi için günlük ihtiyacının haricinde ortalama 800 kalori ek kalori ihtiyacı vardır. Emzirirken ağırlık kaybı görülür harcanan enerjinin fazla olmasından dolayı ancak bu durumdan anne sütü etkilenmez.
Bu dönemde hamilelikte alınan kilolardan şikayetçi olabilirsiniz. Ancak öncelikli olarak amacınızın sağlıklı beslenerek süt veriminizin arttırmanız olduğunu bilin ve daha sonra beslenme uzmanına danışarak size özel hazırlanmış olan program ile sistemli şekilde ilerleyin. Katı yapılan diyetlerden ve şok diyet olarak adlandırdığımız kısa vadede yüksek kilolar vadeden diyetlerden mutlaka uzak durun. Yüksek fiziksel aktiviteden ve stresten kendinizi uzak tutun. Süt veriminizle ilgili kaygıya kapılmayın. Bebeğiniz ilk 20 günde minimum 500 gr almışsa sütünüz bebeğinize yeterlidir demektir. Bu süreçte aceleci olmayın ve keyifle anneliğinizin tadını çıkarın.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İÇİN EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE NELER YAPMALIYIZ?
Diyetisyen Mesude EVİRGEN/İzmir Diyetisyen