Bir bayanın en büyük eseridir gebelik. Gebelik döneminin planlı olması gebeliğin daha kaliteli geçmesini sağlar. Gebe kalmayı planlayan bireylerin bu süreçte dikkat etmesi ve yapması gereken önemli noktalar vardır. Tabiki her birey için planlı gebelik mümkün olmayabilir. Fizyolojik ve psikolojik olarak kendinizi hazır hissetmeniz gerekmektedir.
Gebeliğiniz planlı değilse hamile kaldığınızı öğrendiğiniz an vücudunuza yatırım yapmaya başlamalısınız. Sizin sağlıklı olmanız bebeğinizin sağlıklı olması demektir. Bizlerin geleceği ise geleceğiniz sağlıklı bireylerin devamlılığı ile sağlanmaktadır. Çocuklarınızın sağlıklı olarak doğması, annenin dengeli ve yeterli beslenmesi ile orantılı şekilde gelişmektedir. Hamilelik döneminde daha önce vücutta gerçekleşmeyen değişiklikler gözlenmektedir. Bu süreçte gebelik döneminde, fizyolojik gereksinimlerinizi karşılayacağınız enerji ve besin öğeleri, depolarınızın yedeğini vücutta bulundurmak, karnınızdaki bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak, emzirmeye hazırlık için salgılayacağınız sütün besin öğelerini karşılamanız için sağlıklı ve yeteli beslenmeniz şarttır.
Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı anemi, B12 eksikliği, ödem, gebelik zehirlenmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Folik asidin yeterli derecede alınması çok önemlidir. Aksi halde nöral tüp defektine ve düşük doğum ağırlığı görülebilmektedir. Böyle durumların oluşumunu engellemek amacıyla mutlaka bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ediyorum. Gebelikte oluşan hormonal değişiklikler nedeniyle kabızlık görülebilecek bir durumdur. Beslenmenizde yapacağınız değişiklikler ile bu durumun önüne geçebilirsiniz.
Düzenli aktivite, yeterli sebze-meyve tüketimi, yeterli sıvı alımı en çok dikkat etmeniz gereken noktalardır. Çay- kahve tüketiminizin sınırlandırılması gerekmektedir. Alkol,sigara, ağır yemekler, yoğun baharatlı soslar, kızartmalar en çok uzak durulması gereken besin gruplarıdır.
Diyetisyen Mesude EVİRGEN/ İZMİR DİYETİSYEN